JUnit is het populairste framework voor het maken van unittests met Java. Het maakt o.a. het testen van exceptions in de code mogelijk. Een exception is een event dat zich voordoet tijdens de uitvoering van een programma en daarbij de normale instructieflow verstoort. Java bevat verschillende technieken voor het testen van uitzonderingen en de keuze hangt af van het concrete geval en de code die je wilt testen.

De simpelste benadering om exceptions the beoordelen in JUnit is het gebruik van de standaard annotatie @Test en het attribuut expected. Deze methode heeft echter zijn nadelen omdat het al snel tot onverwachte resultaten kan leiden.

Voor meer gecompliceerde testscenario’s is het beter om ExpectedException te gebruiken. Een andere manier is het inschakelen van de extra bibliotheek AssertJ.

Meer over methodes voor het testen van uitzonderingen in JUnit vind je in het artikel.

Copywriter, Content Designer and Translator, helping companies and individuals choose the best words to let the world know that they have something valuable to offer. Cat lover and runner.